Kolektif bir deneyim yaşıyoruz. Oluşturduğu kaygı seviyesi virüsten daha tehlikeli olmaya başladı.
Görünmez ve sinsi bir düşman, bilinmezlik, evde kalmak, endişe, sıkılmışlık, umutsuzluk ve sevdiklerinden uzakta iseniz çok kaygılı olursunuz. Bir de ekonomik sorunlar olursa diye düşünürsek, kaos daha da büyür. DURUN! Bunların hepsi varsayım da olabilir.
Korkmak, kaosla başa çıkamamak ve panik yaşamak.
Güçsüz ve yetersiz hissetmek.
Kilitlenmediğimiz sürece, kırılgan hissetmek sorun değil.
Aslında rahatsızlık veren duygu durumları bizi hayatta tutan alarm sistemleridir. Korku, bizi korur. Endişe, motive edip dönüştürücü bir güce sahiptir. Depresyon, dur hayatına bir daha bak vizyonunu düzelt der bize.
Doğal olarak her zaman ki gibi düşünmeyeceğiz, davranmayacağız, hissetmeyeceğiz. Sevdiklerimiz- sevmediklerimiz de aynı durumda olacaklar.
Sadece virüsten değil, olumsuz tutumdan da kurtulmak için neler yapabiliriz?
Sana meydan okuyan bir durum var ? Nasıl karşılık vereceksin?
1-Normal Olduğunu Bilelim
Bunalmış hissetmek normal, kabul edelim. Bunalmak için kendimize izin verelim. Bunalma özgürlüğümüz var. Elimizden geldiğince kendimizi iyi yapma özgürlüğümüz de var.
Hangi duygunu değiştirirsen sana iyi gelir? Hangi bakış açısı yaşadıklarını güçlendirici bir deneyime dönüştürür?
2-İletişime Geçelim
Önce kendimiz ile iletişim kuralım. Duygu ve düşüncelerimizi tespit etmek, yazmak, okumak elimizin altında tuşlar var. Aynı tuşlar ile ulaşabileceğimiz arkadaş ve dostlar var. Olumlu ve yapıcı olmayı paylaşalım.
Aylar-yıllar sonra bunu konuşmak isteyeceğin kişiler kimler olurdu?
3-Planlayın-Verimli Kılın
Beyin düzenden hoşlanır. Bu kaosun içinde düzen oluşturmalıyız. Uyandığımızda evden çıkacak gibi hazırlanalım. Yatak kıyafeti hasta gibi hissettirebilir. Örneğin evdeyken makyaj iyidir; dışarı çıkarken makyaja- takılara yapışabilir yeni arkadaşımız virüs. Kişisel bakımlara (dişlerimize - sakallarımıza) daha özenli olmamız bizi yenileyip tazeler, bize de etrafımızdakilere de iyi hissettirir.
Günlük yada haftalık planlar yaparken yaptığımız sıralama keşfedilecek yenilik listeleri olabilir:
Uzaktan eğitimler - öğrenilecek yeni bilgiler,
Seyredilecek videolar-filmler,
Okunacak yada dinlenecek sesli -sessiz kitaplar,
Evde yapılabilecek egzersiz, beslenme, el becerileri, sonsuza kadar sürmeyecek.
Bir gelişim kampındayız. Sınırlı alanlarımızda, sanırım önce sabır sınırlarımız gelişecek. Ve bittiğinde edindiğin hangi bilgiler, dış dünyada seni talep edilir kılacak?
Bir nadas dönemindeyiz. Kendimizi yenileyerek çıkalım bu zaman diliminden.
Etkinlik listen hayatını ne kadar zenginleştirecek?
4-İlişkiler
İlişki kalitemiz, yaşam kalitemizi belirler. Eğer evdeyseniz şanslısınız! Hastanede olmadığınız için. Ve her ilişki risk taşır. Çok sevdikleriniz ile aynı evde kalmak her an beraber olmak da- kalmak istemediğiniz insanlarla olmak ve buna zorunlu olmak da sıkıntıyı dayanılmaz kılabilir. Bu durum hayatımızın geri kalanı için altın değerinde bir öğretiyi kazanmamızı sağlayabilir.
Kendimizi doğru, cesur, zarif ve özgürce ifade edebilme öğretisini! Bunu yapabilmek için ilk adım empati. O da keşif listemizin başında olsa gerek.
Nasıl daha iyi ilişkiler kurabilirsin? Zengin ve zarif rol modeli olarak, neler katardın çevrene?
5-Destekle!
Birine moral vermek, daha iyi hissettirir. Maddi yada manevi desteklemek. Kural malum: “Ne kadar verirsen, o kadar alırsın” Nefes gibi -iyilik gibi.
Özellikle çocuklar ve yaş almışların, kafaları çok karışmış olabilir. Tanış yada değil, yakın yada uzak, bir cümleniz nefes almalarını sağlayabilir.
Senden daha savunmasız olana nasıl yol gösterirsin?
6-Salgını ciddiye alalım.
Gerekli uyarılara dikkat ederek, kamu sağlığı için özenli olarak ve dengede kalarak kollektif deneyim sürecini geçirebiliriz.
Gelecek için mutlaka tahmin etmek zorunda hissediyorsak, olumsuzları değil, olumlu tahminlerde bulunalım. Daha olumlu, insani duyguların paylaşıldığı, doğanın daha çok önemsediği, daha sağlıklı geleceğin planlandığı, ferah bir dünya hayalini kuralım. Bu gerçek olsun diye hepimiz neler yapabileceğimizi araştırmak, proje geliştirmek için bugünden başlayabiliriz.
Hangi bilgileri edinirsen dönüştürücü olursun?
Doğru bilgiye nasıl ulaşırsın?
Sevgiler,
Saadet Şen
20.03.2020
Comments